Confidenţialitate

Aronia, elixirul vieţii

În curtea Universității de Științe Agronomice din București, studenții cultivă aronia și, îndrumați de cercetătoarea Ana Butcaru, îi studiază conținutul în antioxidanți.

În stare proaspătă, fructele de aronia au un gust astringent ca o gutuie. Sunt mici, de culoare neagră și pot fi uscate, apoi rehidratate în timpul iernii și folosite la fel ca cele proaspete.

Sucul de aronia – obţinut prin presare la rece – are proprietăţi antioxidante puternice, este bogat în nutrienţi, vitamina C şi este o sursă importantă de fier.

Fructele de aronia reglează nivelul glicemic, incetinesc procesul  de îmbătrânire, combat stresul și oboseala, îmbunătățesc metabolismul și ajută la menținerea greutății.

Bogată în acid chinic, aronia este eficientă în tratarea infecțiilor urinare.

Înfiinţarea unei culturi de aronia poate aduce venituri importante. O plantație de aronia poate fi explotată până la 15-20 de ani. Arbuștii de aronia pot fi găsiți la pepinierele specializate în vânzarea de arbuști fructifieri.

Înființarea unui hectar cu aronia costă aproximativ 7.000 de euro. Dar cum, după doi ani, producția este – în medie – de 8-10 tone, venitul ajunge la 12.000 de euro.

Cei care înființează plantații e bine să știe că la export  se caută aronia certificată bio!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.