Confidenţialitate

Piața Obor: Claudia ne învață cum să îngrijim Steaua Crăciunului

Suntem în decembrie și toată energia noastră e canalizată pe sărbatorile de iarnă. Dar să nu uităm de plante. De această dată vorbim despre Poisenttia, cunoscută și sub denumirea de Steaua Crăciunului. O găsim peste tot pe rafturile magazinelor.

Este o plantă…exotică: e originară din Mexic si era utilizată de azteci în medicina tradițională ca antipiretic, dar și pentru obținerea pigmentului roșu pentru vopsirea țesăturilor.

Începând cu secolul al 16-lea, a început să fie asociată cu sărbătorirea Crăciunului în cadrul ceremoniilor religioase.

Planta a fost adusă în Statele Unite pe la 1800, de prim-ministrul delegat al Statelor Unite în Mexic, Roberts Poinsett: de la el i-a rămas și numele, iar ulterior s-a răspândit în întreaga lume ca plantă cultivată în seră.

Claudia ne învață cum s-o îngrijim:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din păcate, după sărbătorile de iarnă, planta este aruncată, întrucât intră în repaus. Poisenttia este o plantă perenă și, cu o îngrijire corectă, se poate păstra o perioadă îndelungată de timp.

Crește sub forma de tufă, partea sa decorativă fiind formată, de fapt, de frunzele terminale așezate sub formă de stea și colorate în roșu. Dar exista și variații roz, galben sau alb, care încep să își modifice culoarea în perioada apariției florilor (noiembrie – ianuarie) corelată, în mediul natural, cu modificarea temperaturii mediului înconjurător și a duratei zilei.

Pământul folosit pentru Poinsettia trebuie sa fie un amestec de turbă și nisip, cu un pH ușor acid. Preferă o temperatură de 18-20°C, cele mai mari de 25°C nu îi sunt prielnice. În sezonul rece lumina trebuie să fie una intensă, pe când în timpul verii are nevoie de umbrire parțială. În felul acesta, se vor evita pierderile mari de apă prin transpirație.

Steaua Crăciunului se ofileste în cazul lipsei prelungite de apă. Insa nici excesul de umezeală nu îi priește, deoarece îi determină căderea frunzelor. Daca pământul din ghiveci este uscat, planta va primi o cantitate moderată de apă. Până în luna septembrie, apa se administrează din abundență, chiar și prin pulverizare. Un ultim aspect foarte important este faptul că Poinsettia este sensibilă la curenții de aer și la diferențele mari de temperatură de la o zi la alta, sensibilitate manifestată prin pierderea frunzelor.

Cheia succesului: pe lânga buna îngrijire a plantei pe parcursul anului, esențială este alternanța lumină-întuneric din ultimele 2 luni dinaintea lunii decembrie.

Până data viitoare, îngrijiți-vă plantele!