Armistitiu permanent in estul Ucrainei

Acordul a fost convenit de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, și omologul său rus, Vladimir Putin.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind un armistițiu permanent în ceea ce privește situația din estul teritoriului ucrainean.

Ambele părți au confirmat acest acord, la care s-a ajuns în urma unei conversații între președintele ucrainean Petro Poroșenko și cel al Rusiei, Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale de la Kiev, președintele ucrainean Petro Poroșenko a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar cei doi au ajuns la un acord privind un armistițiu total în Donbas, bazin minier din estul Ucrainei, ce cuprinde regiunile Donețk și Lugansk, unde au avut loc confruntări violente între armata ucraineană și separatiștii proruși.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov confirmase anterior că Vladimir Putin și Petro Poroșenko au vorbit la telefon despre criza din Ucraina și despre modalitățile de ieșire din această criză.

Cei doi au schimbat opinii despre prioritatea acordată încetării vărsării de sânge în sud-estul ţării – a spus oficialul rus, care a precizat că punctele de vedere ale celor doi președinți au coincis în mare parte.

Cei doi şefi de stat s-au văzut pe 26 august, la Minsk, unde a avut loc un summit regional la care au participat și reprezentanţi ai Uniunii Europene. Dar reuniunea nu a condus însă la o detensionare a situației din Ucraina.

Potrivit unui raport al ONU publicat săptămâma trecută, de la jumătatea lunii aprilie, au fost ucise 2600 de persoane în schimbul de focuri dintre armata ucraineană și separatiștii proruși. În plus, 500 de mii de ucraineani și-au părăsit locuințele.