Confidenţialitate

Armenia marchează 100 de ani de la genocidul din primul Război Mondial

În Armenia au loc la această oră ceremonii impresionante de comemorare a genocidului armean din 1915.

În urmă cu o sută de ani, peste un milion și jumătate de oameni, inclusiv elita intelectuală a Armeniei, au fost închiși și uciși în închisorile Imperiului Otoman. Turcia contestă acest număr dar și termenul de ,,genocid,,.

În paralel, la Gallipolii, turcii machează  100 de ani de la bătălia care i-a oprit pe aliații din primul Război Mondial să cucerească Istanbulul.

La slujbele impresionante de la Erevan participă zeci de lideri din toată lumea, printre care și președintele Franței, Francois Hollande și cel al Rusiei, Vladimir Putin.

Asta după ce aseară, preşedintele german, Joachim Gauck, a recunoscut, pentru prima dată, implicarea țării sale în genocidul armean. El a admis  ,,coresponsabilitatea” Germaniei la crima atribuită aliatului său otoman în timpul Primului Război Mondial.

România nu recunoaște dar nici nu neagă genocidul armean și nu și-a trimis la Erevan nici un reprezentant cu rang inalt.

Reprezentantul comunității armene în Parlamentul de la București, Varujan Panbuccian, spune că România are această atitudine pentru a nu-și strica relațiile cu Turcia, aliat NATO și mai ales cu Statele Unite. Varujan Pambuccian atrage atenția însă că nici măcar Biserica Ortodoxă Română nu și-a trimis un reprezentant la slujbele de canonizare a victimelor armene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Turcia nu acceptă termenul de ,,genocid,, pentru crimele comise acum o sută de ani. În schimb, admite că în Armenia au fost comise atrocităţi, fără însă a fi un plan sistematic de a extermina poporul armean creştin.