Confidenţialitate

Armata secretă ucraineană care sabotează trupele militare ruse „Turnați zahăr în rezervorul mașinilor sau tăiați cauciucurile” | AUDIO

„Turnați zahăr în rezervorul mașinilor de război rusești sau tăiați-le cauciucurile” – sunt doar câteva din „misiunile” așa numitei armate din umbra adevăratei armate ucrainene. BBC prezintă într-un reportaj rolul pe care îl au în războiul din țara vecină grupurile de partizani care, deși nu luptă direct pe front, sprijină Armata ucraineană așa cum pot.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

BBC scrie despre o altă forță care acționează în paralel cu armata ucraineană. Este vorba despre armata din umbră a Ucrainei, o rețea de agenți și informatori care operează în spatele liniilor inamice.

Cartierul general al partizanilor pe frontul de Sud este la Mykolaiv, primul oraș important de pe teritoriul controlat de ucraineni la vest de Herson.

Grupurile de rezistență au fost pregătite cu puțin timp înainte de război

A existat chiar și o broșură despre cum să fii un bun partizan, cu instrucțiuni privind acte subversive precum tăierea cauciucurilor ocupantului, adăugarea de zahăr în rezervoarele de benzină sau refuzul de a urma ordinele la locul de muncă.

Scopul este acela de a-l enerva pe inamic, dar și de a oferi informații utile armatei ucrainene privind mișcarea trupelor rusești.

O altă misiune a partizanilor este de a-i identifica și de a-i intimida pe trădători

Pe ucrainenii care-i sprijină pe ruși. Unii au fost uciși, dar partizanii neagă că ar avea vreo legătură cu asta.

Pe de altă parte, și unii membri ai mișcării de rezistență au fost uciși sau au fost luați prizonieri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Papa Francisc și Patriarhul Kiril al Rusiei s-ar putea întâlni în septembrie în Kazahstan | AUDIO