Confidenţialitate

Prima navă încărcată cu cereale a pornit din Ucraina către Liban. Este primul transport direct dintr-un port ucrainean de la începerea războiului

Prima navă încărcată cu 26.000 de tone de cereale ucrainene a plecat luni dimineață din portul Odessa, cu destinația Liban. Este primul transport direct dintr-un port ucrainean care are loc de la începutul invaziei ruse în Ucraina. El are loc în urma parafării unui acord internațional, pe 22 iulie, în Turcia.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov, a explicat că vasul Razoni, sub pavilion Sierra Leone duce la Tripoli, în Liban, 26.000 de tone de porumb.

„Ucraina este al 4-lea cel mai mare exportator de porumb din lume, deci posibilitatea exportării acestuia prin porturi este un succes colosal în asigurarea securității alimentare globale”, a scris pe contul său de Facebook ministrul Alexandr Kubrakov.

Libanul se află într-o situație alimentară catastrofală, mai ales după incendiile din Beirut de acum 3 ani. Duminică s-au prăbușit silozurile din portul capitalei, cele mai mari din țară.

Ministrul turc al Apărării a explicat la rândul său, că vaporul va ajunge marți în Turcia, apoi va coborî în estul Mării Mediterane.

Alte 16 nave ucrainene sunt pregătite să exporte cereale mai ales în Orient și Africa.

Toate acestea vor traversa Marea Neagră pe culoare sigure și vor fi inspectate de echipe mixte formate din reprezentanți civili și militari din Ucraina, Rusia, Rurcia, sub egida ONU.

De asemenea, traseele navelor vor fi inspectate inclusiv din satelit pentru ca în fața lor să nu fie mine.

Citește și: Nu Rusia a provocat criza alimentară mondială ci „agresivitatea națiunilor occidentale”, susține Serghei Lavrov

Foto: Aleksandr Kubrakov