Confidenţialitate

Armata Română, îndoliată de dubla tragedie aviatică din Dobrogea

Succedate în Dobrogea, miercuri seară, în condiții de vreme rea, două accidente aviatice au îndoliat Armata Română, dubla tragedie soldându-se cu 8 morți.

Cu 5 militari și 2 salvatori pe mare la bord, un elicopter plecat într-o misiune de salvare s-a prăbușit în apropiere de Cogealac. Trupurile celor 7 au fost găsite carbonizate în epava cuprinsă de flăcări.

Aparatul plecase în căutarea unui avion de luptă MIG 21 Lancer, care picase în timpul unei misiuni de patrulare. Pilotul acestuia, care raportase condițiile meteo dificile din zonă, nu a supraviețuit nici el.

Cauzele prăbușirilor sunt investigate.

“O aeronavă MiG 21 Lancer, care executa o patrulare aeriană deasupra Dobrogei a dispărut de pe radar în zona localităţii Cogealac. Camerele au surprins ceva ce pare a fi o explozie puternică în zonă, care a luminat întregul cer”, a scris parlamentarul Bogdan Bola pe Facebook.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact. Ulterior, MApN a anunțat că turnul de control a pierdut legătura și cu acesta.

Aflați la bord, 5 militari și 2 salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale au murit. Trupurile acestora au fost găsite carbonizate de echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea plecate spre zona respectivă.

“Familia Armatei României este tristă. Şapte dintre ostaşii săi au plătit preţul suprem pe timpul îndeplinirii misiunii de salvare a unui camarad. Îmi exprim profundul regret pentru tragicul eveniment! Sunt alături de familiile îndurerate! Sinceră compasiune! Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris şeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu, pe Facebook.

“Mă înclin cu profund respect în fața curajului și sacrificiului celor șapte militari care și-au pierdut viața în catastrofa aviatică de miercuri, 2 martie.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.
Reamintim că elicopterul militar tip IAR 330 – Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Dumnezeu să îi odihnească în pace!
Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie”, a scris ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

“Am primit vestea cutremurătoare: pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat.
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
Dumnezeu să îl odihneasă și să îl aibă în paza sa!
Transmit condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut. Le sunt și le voi fi alături.
O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Am pierdut, miercuri, 8 români curajoși, dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate.
Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.
***
Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.
Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor”, a adăugat Vasile Dîncu.