Confidenţialitate

Armata franceză dezminte că elicopterele implicate în accidentul din Mali se aflau sub atacul grupării Stat Islamic

Comandantul Armatei franceze, François Lecointre, a transmis vineri că cele două elicoptere militare implicate în accidentul din Mali nu erau atacate de rebeli din cadrul grupării Stat Islamic, informează Mediafax.

Anunțul transmis de oficialul francez contrazice revendicarea asumată joi de către gruparea Stat Islamic din Provincia Africa de Vest, ce a informat că cele două aparate de zbor au intrat în coliziune după ce unul dintre acestea încerca să se retragă de sub atacurile militanților islamiști, fără a oferi dovezi care să valideze comunicatul.

„Nu a fost nicio împușcătură din partea jihadiștilor asupra elicopterelor noastre”, a declarat François Lecointre pentru postul francez de radio RFI. Oficialul a infromat că cele două aparate de zbor s-au accidentat după ce s-au ciocnit din greșeală în timpul unei operațiuni de luptă.

Complementar, Lecointre a declarat că statul francez nu intenționează să se retragă din Mali, însă are nevoie de mai mult sprijin din partea aliaților săi.

Franța, fost imperiu colonial pe continentul african, a intervenit în 2013 în Mali pentru a contracara răspândirea militanților teroriști și pentru a elibera regiunea nordică a țării de prezența acestora. Cel puțin 4.500 de militari francezi se află în regiune pentru a lupta împotriva insurgenților islamiști.

Administrația Emmanuel Macron a informat marți că cel puțin 13 soldați francezi au murit în Mali, în urma unui accident între două elicoptere produs în timpul unei operațiuni antiteroriste. O filială africană a reţelei teroriste Stat Islamic a revendicat, joi după-amiază, doborârea unui elicopter militar francez în Mali care a dus la producerea accidentului soldat cu victime.