Confidenţialitate

Armand Goșu: “Putin face pași înapoi. Cred că se pregătește de o ieșire fără victorii teritoriale”

Discursurile lui Vladimir Putin, din ultima vreme arată o schimbare de ton a liderului de la Kremlin, care pare să fi făcut mulți pași înapoi în privința conflictului cu Ucraina – e de părere istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic.

El a declarat la Piața Victoriei, la Europa FM, că Vladimir Putin s-ar pregăti de o ieșire fără victorii teritoriale.

“E o schimbare importantă. Putin nu a mai vorbit nici despre denazificare, nici de ocuparea Kievului, nici de narcomanii și dorgații politicieni ucraineni, nici măcar nu a mai spus că vrea să ocupe întregul Donbas. Sunt mulți pași înapoi, dintr-o dată. Presupunerea mea este că el se pregătește de o ieșire fără câștiguri teritoriale ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Istoricul Armand Goșu a comentat la Europa FM și recenta decizie a Finlandei privind aderarea la NATO.

În opinia sa, faptul că prin intrarea Finlandei în NATO, Alianța chiar va ajunge la granița Federației Ruse îl va enerva pe Putin.

Finlanda în NATO – e un șoc! Sigur că-l va enerva (n.r. – pe Vladimir Putin), dar nu are ce să facă. Momentul e dominat de războiul din Ucraina. În alt context era greu de imaginat că Finlanda  va intra în NATO. Finlanda și Suedia, două state cu armate puternice. Finlanda a fost, dacă vreți, anticamera prin care Rusia a reușit să comunice cu Occidentul , chiar și în momentele de criză. Helsinki e locul în care se întâlnesc liderii lumii. Unde s-a întâlnit Trump cu Putin ? La Helsinki. Ori, dintr-o dată, rezultat în urma agresiunii Rusiei în Ucraina, Finlanda basculează în tabăra occidentală și oface brusc, oarecum neașteptat pentru Rusia” – a declarat istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, la emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De-altfel, Rusia a avertizat Finlanda cu măsuri tehnico-militare, dar și de altă natură, în urma deciziei istorice a liderilor acestei ţări de a susţine aderarea ei la NATO.

Moscova spune că decizia ar pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei.