Confidenţialitate

Argeș: Condiții mizere la centrul de îngrijire prin terapie ocupațională Tigveni | AUDIO

Peste 200 de adulți cu diferite dizabilităţi , internati in centrul de ingrijire prin terapie ocupationala Tigveni, sunt tinuti in cladiri care stau sa cada, in camere mici si insalubre, cu bai in care nu exista niciun fel de intimitate si care functioneaza partial . Neregulile au fost facute publice de inspectorii consiliului de monitorizare.

În urma verificărilor efectuate de inspectorii Consiliului de Monitorizare la Centru de Îngrijire prin Terapii Ocupaţionale Tigveni au fost scoase la iveală condiţiile inumane în care sunt ţinute aici sute de persoane cu diferite dizabilităţi – de la cele psihice, mentale şi pînă la cele de tip locomotor sau persoane nevăzătoare.

Bolnavii sunt internaţi în saloane insalubre cu paviment de ciment, cu pereţi scorojiţi de pe care tencuiala stă să cadă, în clădiri aflate în stare avansată de degradare. Camere sunt mici, întunecoase şi mizerabile şi în astfel de condiţii stau cite 10 persoane în camera.

Nici grupurile sanitare nu sunt mai bune. Desi există pe fiecare etaj, duşurile nu funcţionează decât partial, iar toaletele sunt atât de murdare încât sunt imposibil de folosit. Nu e asigurată intimitatea persoanelor nici măcar cu o perdea desi centrul este mixt şi nu existe rampe sau lift pentru persoanele cu probleme locomotorii,.

Şi pentru ca imaginea tragediei prin care trec cele 218 persoane cu dizabilităţi  care, chipurile sunt îngrijite în centrul  de la Tigveni, să fie completă, inspectorii Consiliului  de Monitorizare au scos la iveală faptul că medicul care este angajat aici nu se implică  deloc în activitatea medicală.

Deşi rezultatele  controlului de la Tigveni au fost făcute publice, nici un factor de decizie nu a oferit explicaţii sau măcar promisiuni de rezolvare a acestor probleme.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ana Sorescu