Are 91 de ani si a obtinut un loc in Parlamentul European

Vorbim despre grecul Manolis Glezos, membru al stângii radicale Syriza.

In Atena, pe Acropole, o placă amintește de faptele sale de curaj din cel de-al doilea Război Mondial, în timpul ocupației germane. Naziștii urcaseră drapelul cu zvastica pe Parthenon, iar Manolis și-a riscat viața pentru a-l da jos.

La cei 91 de ani ai sai, Manolis Glezos a participat la aproape toate manifestațiile împotriva austerității.

Un agent de poliție i-a lansat o grenadă cu gaze lacrimogene în față în timpul unui protest din 2010. A fost spitalizat, iar fotografiile au făcut înconjurul lumii. El a fost văzut dând o mână de ajutor și la stingerea flăcărilor care au răvășit Peloponezul în 2007.

A stat şi 12 ani în detenţie. Manolis Glezos a fost capturat, în 1942, după ce a fost condamnat la moarte și a fost supus torturii în închisoare. S-a îmbolnăvit de tuberculoză, dar a reușit să scape. S-a alăturat rezistenței antifasciste, controlată de comuniștii eleni, în timpul războiului civil. A fost încarcerat de guvernul monarhic și condamnat la moarte. L-au salvat presiunile internaționale.

Glezos va fi eurodeputatul cel mai vârstnic din Parlamentul European. Conform tradiției, el are privilegiul să deschidă prima sesiune a legislativului european. Și-a pregătit deja discursul: va cere Germaniei să plătească miliardele de euro drept compensații pentru invazia nazistă în Grecia.