Confidenţialitate

16 primării din Arad au declarat situație de urgență, după ce deșeurile menajere nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni | AUDIO

Situație de urgență în zona a 16 primării din județul Arad, din cauza crizei gunoaielor, după ce deșeurile menajere nu au mai fost ridicate de câteva săptămâni. Este doar cel mai recent caz din județ, pentru că, în acest an, măsuri similare au mai fost luate și în alte localități din Arad.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat o hotărâre prin care se constată „existenţa unei situaţii de urgenţă” la nivelul a 16 primării din zona IV, Sebiş-Moneasa, o zonă de munte din nordul județului.

În situația de urgență, primăriile pot angaja direct și fără licitații firme care să colecteze gunoiele. Sau dacă au mijloace, pot aduna gunoaiele chiar autoritățile.

Primarul orașului Sebiș, Cristian Feieș, spune că a anticipat situația și avea contactată deja o altă firmă, care, imediat dupăce s-a dat ordinul cu situația de urgență a și început adune gunoaiele din oraș.

„Există cantități enorme de gunoi în oraș, mai ales în zona de blocuri și instituții. Ne-am certat cu ei pentru că nu vin să adune, dacă lor li se părea că ori nu-i eficient economic pentru ei trebuia să renunțe, să ne spună din timp și să nu ajungem în situația. Am avut probleme de la început cu ei, nu au colectat deșeurile pe reciclabil și așa mai departe, tot probleme am avut.”

Supranumită Perla Munților Apuseni, Moneasa este singura stațiune de interes național din județul Arad, dar și aici colectarea gunoaielor s-a făcut cu probleme, iar primarul comunei Moneasa, Ioan Nuțu Herbei, consideră că trebuia reziliat contractul și emisă situația de urgență de cel puțin 6 luni.

„Am fost sunat de doi agenți economici întrebându-mă când se colectează, vă dați seama la ora aceasta ce este în stațiune. E foarte greu, le-am mai dat niște coșuri ca să-și colecteze acest gunoi până luni, luni sper să vină o altă firmă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Două dintre tramvaiele construite la Astra Arad pentru Capitală, scoase pe traseu. Frânele sunt dintre cele mai bune, spune un vatman | AUDIO