Confidenţialitate

Arderea, depozitarea ilegală și ascunderea gunoaielor vor fi pedepsite mai aspru. Legea a fost promulgată de șeful statului

Arderea deșeurilor, depozitarea lor ilegală dar și ascunderea gunoiului, inclusiv ingroparea, vor fi pedepsite mai aspru. Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care intră în vigoare reglementări mai stricte privind gestionarea deşeurilor. Amenzile pot ajunge la 70.000 de lei.

Legea promulgată acum transpune o directivă a Uniunii.

Iar noutățile sunt că devin infracțiuni, pedepsite cu închisoare de până la 5 ani, până și abandonarea și ascunderea deșeurilor, inclusiv în pământ.

Legea prevede că orice deșeu poate fi depozitat doar în locuri special amenajate.

Pentru infracțiunile grave de mediu, amenzile pentru persoanele fizice pot ajunge la 45.000 de lei, iar pentru cele juridice la 70.000 de lei.

Toți producătorii de deşeuri nepericuloase sau periculoase, cei care care colectează sau transportă gunoi trebuie să țină de acum încolo o evidenţă cronologică lunară a tuturor cantităților gestionate.

Mai mult, toți aceștia vor fi obligați prin lege să pună la dispoziția agenţiei judeţene pentru protecţia mediului această evidență, până la 15 martie anul următor raportării dar și oricui vine în control.

Și primăriile care nu gestionează deșeurile legal riscă amenzi majorate, de până la 45.000 de lei.

Anul trecut, autorităţile au oprit la granițe, înainte de a intra în România, peste 3.000 de tone de deşeuri.

Citește și: Mai multe femei, prinse în București că cerșeau folosindu-se de păpuși pe post de bebeluși | FOTO