Confidenţialitate

Arafat: Unii nu au înțeles ce este relaxarea graduală | AUDIO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență îi critică pe cei care, după ieșirea din starea de urgență, nu au respectat distanțarea socială.

“Unii nu au înțeles ce este relaxarea graduală. Unii au mers la relaxare maximă”, a spus Raed Arafat, luni seară, într-o intervenție la Digi 24.

“Astfel de comportamente pot duce la creșterea numărului de cazuri și la încetinirea măsurilor de relaxare. Trebuie să conviețuim cu acest virus, nu să revenim la o situație cvasi-normală sau normală, cum era înainte de pandemie. Vedem Japonia și țări europene care au cunoscut creșterea numărului de cazuri după relaxare. Putem vedea creșteri necontrolabile”, a avertizat Raed Arafat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Este un lucru bun că oamenii merg cu mașina pentru că nu aglomerează transportul în comun, dar aglomerează circulația. Poate cei din mașină au limitat contactul cu alte persoane, au limitat posibilitatea de a infecta pe alții. Poate că unii folosesc mașinile, e de înțeles însă. Dacă iei vecinul cu tine sau pe cineva cu care nu locuiești, în mașină trebuie purtată mască, ar trebui să țineți cont de asta. Și ar trebui mers cu geamurile deschise pentru aerisire. Un sfat perfect valabil și pentru taxi”, a adăugat secretarul de stat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raed Arafat a atras atenția asupra situațiilor în care oamenii se înghesuie în același loc.

“Vorbim de ceva timp despre aceste aspecte. Dacă deschideți “Fii pregătit”, portalul nostru, vedeți că sunt multe ghiduri despre COVID-19 și găsiți acolo sfaturi despre diferite situații. Este momentul în care fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ce face. Fiecare loc de muncă să-și asume, la fel și fiecare instituție. Să protejeze oamenii, nu numai lucrătorii, ci și cei care vin cu treaba în aceste instituții. Trebuie să fie organizare, trebuie să fie prelungit programul. Este posibil ca aceste instituții să fie amendate, alături de cei responsabili. Să nu ajungem acolo și să ne înțelegem fiecare rolul”, a insistat șeful DSU.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut și nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță. Nu te atinge, nu îți face nimic, doar îți ia temperatura. Dacă afișează o temperatură peste 37,3 nu ți se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal”, a explicat Raed Arafat.

Hotărârea de Guvern prin care a fost declarată starea de alertă, începând de luni, cuprinde aspecte noi.

Astfel, dacă o persoană e izolată acasă sau chiar în carantină instituţionalizată, poate ieşi din acest spaţiu doar pentru a participa la o înmormântare a unei rude apropiate.

Este interzisă participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu cel mult 8 persoane (de exemplu nuntă, botez etc. În hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, numărul maxim de persoane care puteau participa era 16, dar această hotărâre a devenit luni nulă).

Nu putem merge nici la plajă. Activitatea în spaţiile deschise pentru administrare plaje sau ştranduri/piscine exterioare este suspendată.

De asemenea, este suspendată consumarea băuturilor şi a alimentelor în restaurante, hoteluri, pensiuni sau cafenele şi la terasele lor. Este permis doar în regim de take away.

În România, până luni, au fost confirmate 17.036 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), cu 165 mai multe decât în ziua precedentă.

Totodată, numărul deceselor a urcat la 1.120.

Din totalul de 17.036 de infecții de pe teritoriul României, 9.930 au fost declarate vindecate şi externate. În carantină instituţionalizată se mai află 12.351 persoane, iar alte 17.797 sunt în izolare la domiciliu, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

La nivel naţional, au fost prelucrate 313.621 de teste, cu 51.402 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Numărul zilnic de teste noi a fost cuprins între aproape 6.700 şi 9.200.

Cu 1.448 de cazuri noi în ultimele 7 zile, România înregistrează, pentru a treia săptămână la rând, o reducere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta.

Evoluţia numărului de cazuri din ultimele 8 săptămâni:

  • 23-30 martie (circa 1.500 cazuri noi)
  • 30 martie-6 aprilie (circa 2.000 cazuri noi)
  • 6-13 aprilie (circa 2.500 cazuri noi, vârful epidemic de până acum în România)
  • 13-20 aprilie (circa 2.300 cazuri noi)
  • 20-27 aprilie (circa 2.400 cazuri noi)
  • 27 aprilie-4 mai (circa 2.200 cazuri noi),
  • 4-11 mai (2.076 cazuri noi)

În privinţa numărului de morţi în ultimele săptămâni, situaţia se prezintă astfel:

  • 23 martie (4 decese)
  • 30 martie (44 decese)
  • 6 aprilie (157 decese)
  • 13 aprilie (317 decese)
  • 20 aprili (451 decese)
  • 27 aprilie (631 decese)
  • 4 mai (803 decese)
  • 11 mai (972 decese)
  • 18 mai (1.107 decese)

Se remarcă o reducere a numărului de infecții confirmate în ultima săptămână. În intervalul 11-18 mai, numărul de cazuri a fost de 1.448, în scădere faţă de intervalul anterior (4-11 mai), când numărul de cazuri noi a fost de circa 2.100 de cazuri.