Arafat: Un virus obişnuit de gripă nu ucide atâta personal medical | AUDIO

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a reluat, vineri seara, avertismentul asupra pericolului reprezentat de noul coronavirus.

Raed Arafat a cerut populaţiei să respecte regulile de prevenire a răspândirii infecției.

Totodată vor fi intensificate controalele în teren.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, vineri, alte 320 de infecții cu coronavirus, la fel ca și joi. Bilanţul epidemiei a ajuns la 23.400 de cazuri de SARS-CoV-2.

Dintre acestea, 16.555 au fost declarate vindecate, cu 191 mai multe decât miercuri. Numărul deceselor a ajuns la 1.484, în creștere cu 11.

„O biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare”, a spus șeful DSU la postul public de televiziune.

„Cred că unul dintre motivele pentru care unii nu mai respectă regulile, sau le respectă mai puţin decât ar trebui, sunt toate aceste speculaţii despre faptul că virusul nu există sau că este. Nu am să uit comentariul unui coleg medic, care zice este vorba de . Dar răspunsul meu este o biata gripă nu ucide, cum am văzut în alte ţări, sute sau mii din rândul personalului medical (…) Un virus obişnuit de gripă, sau o biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atâta de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare! Nu le cerem decât respectarea regulilor care au fost recomandate, ca să evităm o deteriorare a situaţiei pe care să nu putem să o controlăm”, a explicat Raed Arafat, vineri seară, într-o intervenţie în jurnalul de ştiri al TVR.

Autorităţile iau în calcul scenariul unei agravări a situației epidemiologice.

„Scenariul că o să avem o creştere exponenţială este unul dintre scenariile care există şi ar fi scenariul urât, să avem o creştere rapidă şi exponenţială”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a admis că, într-o astfel de situaţie, „cu siguranţă, împreună cu colegii experți, o să ajungem să avem alte recomandări decât cele de până acum”.

„Vom face tot posibilul să evităm situaţia în care să revenim la măsuri mai restrictive”, a mai spus şeful DSU.

Întrebat dacă sunt pregătite spitalele să facă faţă unui număr mare de infectări, Raed Arafat a răspuns că sunt pregătite „mai mult ca înainte”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS