Confidenţialitate

Arafat: Suntem într-un nou val al pandemiei

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că înmulțirea cazurilor de coronavirus la nivel național confirmă că România se află în cel de-al treilea val al pandemiei.

Raed Arafat a atras atenția că peste o mie de pacienţi Covid sunt internaţi în secţiile de Terapie Intensivă, față de doar 500 la începutul valului al al doilea.

”Suntem într-o creştere, fără nicio discuţie şi clar că suntem într-un nou val în acest moment. Dezavantajul este că începem la Terapie Intensivă cu un număr care a existat în secţiile ATI de peste 900 de bolnavi, 900 şi ceva, comparativ cu valul trecut când erau mai puţini în secţiile ATI, vreo 500 erau când a început să crească atunci şi asta  normal solicită să creştem şi capacitatea de terapie intensivă, lucru care  premierul a solicitat, duminică, în cadrul videoconferinţei pe care am avut-o cu toate judeţele ţării, cu DSP-urile, cu reprezentanţii zonali de Terapie Intensivă, cu centrele judeţene de coordonare a intervenţiei”, a spus șeful DSU, luni seară, la Digi24.
”Am început din nou să detaşăm personal. Pentru a creşte în anumite zone, numărul de paturi de Terapie Intensivă, obligatoriu trebui să muţi categorii de personal, sunt rezidenţi la ATI, medici specializaţi în domeniu, să îi mutăm de la spitale mai puţin afectate către spitalele unde vrem să creştem numărul paturilor, dar nu avem suficient personal. În acest moment avem peste 10.000 de pecienţi internaţi şi în terapiile intensive am depăşit 1.200, deci asta însemană că presiunea este derioasă”, a adăugat Raed Arafat.
Potrivit lui, în Capitală se pregătește pornirea a două unităţi mobile de ATI.
”În Bucureşti am început să lucrăm la pornirea a două unităţi mobile de terapie intensivă care să vină cu o creştere de 16 – 20 de locuri în următoarea perioadă. La Victor Babeş, la Sfântul Ioan şi sper să le vedem cât mai repede operaţionalizate. (…)  În Bucureşti, în acest moment avem 131 de pacienţi în UPU din care 4 sunt intubaţi în stare critică. Mai sunt mai mulţi pe bentilaţie non-invazivă şi mai multe persoane suspecte care sunt pe oxigen simplu. Clar, cu cât se eliberează locuri, pacienţii respectivi sunt transferaţi”, a mai spus secretarul de stat.