Confidenţialitate

Arafat: Încet-încet, responsabilitatea se transferă către cetățean | AUDIO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avertizat că, după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, responsabilitatea protecției în fața noului coronavirus este transferată către cetățean.

Potrivit lui Raed Arafat, va crește riscul înmulțirii infecțiilor.

„Am luat măsuri ferme, dar încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu (…) avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă. Dacă începem de poimâine (15 mai – n.red.) să mergem în vizite, la grătare, riscul este că brusc vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a șeful DSU, miercuri seara, la Digi 24.

Raed Arafat se opune redeschiderii mall-urilor de mici dimensiuni, așa cum se menționează în proiectul legii pentru instituirea stării de alertă, a cărui formă propusă de guvern a fost modificată în Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nu sunt pentru amenzile la care lumea să îţi râdă în nas când le dai. Ce înseamnă amendă mare, asta trebuie văzut. Dar, dacă e o amendă la care omul se uită la tine şi îţi spune “eh, mai pot să o plătesc de două ori” şi merge şi continuă să râdă de poliţist sau de jandarm sau de cel de la DSP, înseamnă că amenda nu are efectul ei. Lumea s-a supărat când noi am zis că amenzile sunt importante. În orice societate democratică există amenzi, există coerciţie. Nu există nicio societate care funcţionează fără astfel de sisteme”, a adăugat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, poliţiştii şi jandarmii vor continua să se afle în stradă şi după încetarea stării de urgenţă, pentru a veghea la respectarea ordinii publice.

Șeful DSU consideră că nu este momentul ca bolnavii de COVID-19 asimptomatici să fie tratați acasă.

„Membrii familiei pot toți să pățească ceva. Te-am trimis acasă, stai acasă! Pe toată perioada, toată familia va sta acasă. Când tu ești confirmat negativ, înca 14 zile ar trebui ca familia să stea în izolare. Dacă cineva a trimis confirmați acasă, a făcut-o pe propria răspundere. Regula a rămas că pacientul rămâne la spital sau la un spațiu destinat pacienților bolnavi ușor”, a adăugat Raed Arafat, comentând cazul primarului din Rădăuți, confirmat cu noul coronavirus, dar care, miercuri seara, se afla la domiciliu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.