Confidenţialitate

Arafat: În zilele următoare, ajung în țară primele teste rapide pentru coronavirus

Primele 43.000 de teste vor ajunge în țară din fonduri extrabugetare, printr-o colaborare cu Crucea Roșie, la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare, a anunțat, în ședința de Guvern de miercuri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit lui Raed Arafat, ulterior va fi asigurat stocul strategic, pentru care s-au prevăzut un milion de teste.

„Am început să creștem capacitatea, mai ales de ventilație și în zonele unde sunt mai afectate. De exemplu, în București, ieri, am distribuit ventilatoare suplimentare la Pantelimon, Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca. Mai mult decât atât, am amplasat deja două posturi medicale avansate care permit extinderea capacității de observație a pacienților la Pantelimon și la Spitalul Universitar. Deci astea sunt măsuri pe care putem să le replicăm și în alte zone dacă se cere, bineînțeles. Aici am acționat la cerere. Aducem mai multe pentru a le folosi pe linia de front mai ales în unitățile de primiri urgențe ne-ar ajuta să punem diagnosticul rapid pentru cazurile simptomatice și să le diferențiem chiar dacă unele ulterior vor trebui să fie confirmate și pe test PCR”, a spus șeful DSU.

„Deja primele 43.000 de teste vor ajunge în țară din fonduri extrabugetare, deci în colaborare cu Crucea Roșie și urmează să introducem stocul strategic. Acum, pentru ce vine pe prima fază, sunt 43.000 de teste deja contractate care trebuie să ajungă în România la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare, iar pe stocurile strategice am prevăzut un milion de teste”, a explicat Raed Arafat.

Premierul Ludovic Orban consideră că aceste teste ar trebui să fie folosite nu numai în UPU, ci și în școli, grădinițe, eventual în căminele de vârstnici sau în căminele pentru persoane cu dizabilități, acolo unde sunt riscuri majore, pentru a putea diagnostica persoanele simptomatice.

În România, miercuri au fost raportate 5.343 de infecții noi și 107 decese, între care cel al unui copil de 4 luni, cu mai multe afecțiuni medicale.

În secții de Terapie Intensivă sunt internați în stare gravă 861 de pacienţi.