Confidenţialitate

Arafat: Am avut tragedii, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi | VIDEO

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a admis, luni seară, că au tragedii în pandemie, dar nu se poate spune că acestea sunt evenimente repetitive.

”Am avut tragedii, am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi”, a declarat Raed Arafat.

”La numărul pacienţilor care au fost trataţi, eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr, am avut tragedii. Am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. La mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine. La sistemul pe care îl avem şi aveam, modul în care România a făcut faţă la limită este un mod care este foarte hai să zicem acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistemul, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi, România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect din păcate decese de covid au avut loc şi în alte ţări”, a adăugat șeful DSU.

“În momentul în care ai sistemul sub presiune, pragul în care apar incidente scade (…) şi asta nu este numai la noi, este peste tot”, consideră Raed Arafat.

”Încercăm să ajutăm pe toţi, însă greşeala cea mai mare este să stai acasă, să ai boala asta şi să aştepţi până nu mai poţi respira să vii la spital că atunci într-adevăr singurul lor de care ai nevoie este terapia intensivă. Dacă ai veni la spital mai devreme, ai primi medicamentele mai devreme, ai fi îngrijit mai devreme şi poate ai evita să ajungi la terapie intensivă. Aşa că sfatul meu este ca în continuare, dacă sunt pozitivi şi au orice simptom că nu respiră bine, că ceva nu merge bine, trebuie să consulte medicul şi dacă e nevoie, internaţi”, a conchis secretarul de stat.

FOTO: Guvernul României