Confidenţialitate

Arad: Zeci de părinți învață cum să comunice și să aibă o relație apropiată cu copiii lor: „Este foarte important să nu ne subestimăm copiii, să-i ascultăm, să-i înțelegem” | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

În Arad, și părinții merg la școală. Nu în locul copiilor, ci ca să învețe cum să se apropie, să comunice și să aibă o relație cât mai bună cu aceștia, dar și cu școala. Totul face parte dintr-un proiect mai amplu al mai multor autorități, Școala Părinților, prin care se urmărește ca în mijlocul triunghiului format din familie, școală și societate să se afle interesele copiilor. Școala, care ajunge în mai multe localități, durează trei săptămâni, cu întâlniri în fiecare zi de sâmbătă. Care este mesajul cursurilor pentru părinți aflăm de la corespondentul Europa FM in Arad, Ciprian Boițiu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Important este să se știe de probleme din timp, pentru că soluții în mod cert există, spun autoritățile.

Comisar-șef Daniela Petreuș, șef Birou Siguranță Școlară din Inspectoratul de Poliție Județean Arad: „Mesajul nostru a fost, în primul rând, că este foarte important, atât ca și membrii ai comunității în general, cât și ca și părinți, să ia atitudine față de orice formă de violență din școală, din afara ei. Dacă știm ceva, este bine să semnalăm, să sunăm, pentru că cineva, o instituție, o persoană va interveni și va putea face ceva. Întotdeauna este o soluție pentru orice fel de problemă”.

Comunicarea dintre părinți și copii, pe de o parte, dar și între părinți și școală, pe de altă parte este de multe ori, tot mai deficitară.

Svetlana Zagorka Milencovici, director Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad: „În primul rând, datorită timpului scurt pe care și-l alocă, până la urmă e vorba de un antrenament de comunicare, și, până la urmă, datorită device-urilor, ei preferă să-și petreacă foarte mult timp pe telefoane, pe tablete, pe televizoare”.

Svetlana Zagorka Milencovici, director al Centrulului Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad: „Da, părintele trebuie să monitorizeze temele, dar nu acela este timpul de calitate pe care îl așteaptă copiii”

Reporter: Uneori și părinții”.

Svetlana Zagorka Milencovici, director Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad: „Asta e adevărat, în paralel. E adevărat și e trist, pentru că timpul și așa e scurt și sunt părinți care consideră că petrec un timp de calitate în momentul în care flanchează copilul la pregătitul temelor. Da, părintele trebuie să monitorizeze temele, dar nu acela este timpul de calitate pe care îl așteaptă copiii”.

Iar pentru a îmbunătăți comunicarea dintre părinți și copii, în Arad, părinții au ocazia să participe la o școală care le este dedicată doar lor și care se cheamă chiar „Școala părinților”.

Ediția din acest an a campaniei a început în comuna Șiria, de lângă municipiul Arad, unde ultima întâlnire va fi sâmbăta viitoare, în 15 februarie

Laura Moț, mamă: „Este foarte important să nu ne subestimăm copiii, să-i ascultăm, să-i înțelegem”

Cursurile sunt binevenite, mai ales că, pe măsură ce cresc copiii, comunicarea cu părinții poate întâmpina anumite rezerve.

Laura Moț, mamă:Am un copil în pragul adolescenței, mă învață să fiu mai tolerantă, mai atentă la nevoile ei și să încerc să o înțeleg. Și iată că acest proiect ne dovedește că suntem într-un proces continuu de învățare și este foarte important să nu ne subestimăm copiii, să-i ascultăm, să-i înțelegem”.

Laura Moț: Dar este foarte important că atunci când copilul nostru ajunge acasă de la școală să ne rupem din timpul nostru, să îi acordăm răgaz

Reporter: „Este greu să comunicați cu adolescenții?”

Laura Moț, mamă: „Sunt zile în care este mai greu să comunicăm cu adolescenții pentru că uneori sunt mai răzvrătiți, alteori suntem noi mai nervoși. Dar este foarte important că atunci când copilul nostru ajunge acasă de la școală să ne rupem din timpul nostru, să le acordăm răgaz și să încercăm să identificăm poate problemele cu care s-au confruntat în acele, nu știu, cinci ore sau șase ore câte au stat la școală”.

Claudia, mamă: „Dacă copilul e obișnuit să comunice cu părintele, nu e așa de greu”

Claudia, mamă: Da, e nevoie să meargă și părinții la școală, află multe lucruri noi, și din prisma ca părinte și afli de copil ce se întâmplă”.

Reporter: „Este greu să comunicați cu copiii?”

Claudia, mamă: „Depinde și de copil. Dacă copilul e obișnuit să comunice cu părintele, nu e așa de greu. Dar dacă el e dat deoparte și nu spune acasă, atunci da”.

Primarul comunei Șiria, Valentin Bot: „Indiferent de câți ani ai, tot timpul ai posibilitatea, dacă îți dorești, să înveți mai mult și să pui în practică și să fii un bun coordonator și un bun exemplu pentru comunitatea din care faci parte”.

Primarul comunei Șiria, Valentin Bot: „Ne bucurăm să participăm la asemenea evenimente aici la Șiria și sunt profund impresionat de ceea ce s-a întâmplat, de modul în care s-au implicat cadrele didactice, părinții. (…) Părinții stau și vor fi educați în anumite probleme de viață ale copiilor. Sigur că, indiferent de câți ani ai, tot timpul ai posibilitatea, dacă îți dorești, să înveți mai mult și să pui în practică și să fii un bun coordonator și un bun exemplu pentru comunitatea din care faci parte”.

Polițiștii de la Biroul Siguranță Școlară, reprezentanți de la Inspectoratul Școlar, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, Penitenciar, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului se intâlnesc cu părinții.

Inspector școlar Camelia Moeller, Inspectoratul Școlar Județean Arad: „Orice părinte cred că ar trebui să vină la școală și să învețe oarecum sau să primească îndrumare în privința modului în care să își educe copilul”

Școala părinților durează 3 săptămâni, cu întâniri în fiecare zi de sâmbătă, iar reprezentanții instituțiilor din proiect merg să îi întâlnească pe părinți. Întâlnirile se desfășoară fără copii, tocmai ca părinții să fie cât mai deschiși.

Inspector școlar Camelia Moeller, Inspectoratul Școlar Județean Arad: „Evident că este nevoie, orice părinte cred că ar trebui să vină la școală și să învețe oarecum sau să primească îndrumare în privința modului în care să își educe copilul, să colaboreze nu doar cu școala, ci și cu alte instituții cu care școala colaborează, în spiritul bunei cooperări, a bunei dezvoltări a copilului până la urmă. Oferind informații, dar și un suport cu care sau prin care să ajutăm copilul să crească frumos”.

Proiectul se află la cea de-a doua a ediție. Campania va continua și în alte localități.

Sursa foto: Ciprian Boițiu / Europa FM

Citește și: Ministrul Educației: „Am spus că aș vrea să văd o disciplină care se numește «Istoria românilor». Putem găsi ore pentru disciplina respectivă și contează și cum predăm acest lucru” | AUDIO | VIDEO