Confidenţialitate

Arad: Unele persoane care vând ilegal porci vii pe internet maschează anunțurile cu titluri false în încercarea de a păcăli autoritățile | AUDIO

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad vor începe să controleze anunțurile online prin care ar fi vânduți ilegal porci vii. Ca să scape de vigilența autorităților, care caută anunțurile după cuvinte cheie, comercianții s-au adaptat situației și își disimulează anunțurile în vânzarea de bunuri diverse, cum ar fi lemne de foc sau materiale de construcţii.

Autorităţile au constatat că o parte dintre anunţurile online au titluri false, cum ar fi „Vând lemne de foc”, în condiţiile în care fotografiile ataşate sunt cu porci vii. Animalele sunt vândute cu preţuri cuprinse între 12 şi 15 lei kilogramul. Într-un alt anunț scrie „Vând lemne de foc… 300 de lei bucata negociabil”, la care este ataşată o imagine cu o foaie pe care este scris de mână, cu pixul: „Vând purcei de 8 săptămâni”.

Unii oameni recunosc că legal nu au voie să vândă, dar recurg la această metodă pentru că e singura cale prin își pot comercializa porcii… fie sunt din zone cu pestă porcină africană, fie că nu au actele sanitar-veterinare. Toate acestea prezintă pericol pentru cumpărători.

Din păcate, constatăm că mișcarea animalelor vii s-a mutat în online. Sunt foarte multe anunțuri prin care se vând animale vii, în special porci, disimulate sub diverse oferte: pentru lemne de foc, pentru încălțăminte”, a spus directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, dr. Marcel Roșu

Medicii DSVSA vor beneficia și de ajutorul polițiștilor în aceste cazuri.

În judeţul Arad sunt active patru focare de pestă porcină africană, la Almaş, Bocsig, Zărand şi Semlac. Porcii proveniţi din aceste localităţi şi de pe o rază de 10 kilometri nu pot fi comercializaţi.

Autor: Ciprian Boițiu

Sursa foto: Unsplash / Kenneth Schipper Vera

Citește și: Parlamentul European a votat marți seară reforma politicii agricole în Uniune | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.