Confidenţialitate

Arad: Prețul lemnelor de foc, aproape dublu față de cel plafonat de stat. Nici așa nu se face profit, spun comercianții

În Arad, lemnele de foc se găsesc doar la preț aproape dublu decât cel plafonat de Guvern. Comercianții spun că încă de la licitațiile organizate de ocoalele silvice de stat sau private plătesc peste 400 de lei pe metrul cub, iar costurile de manipulare şi transport îi obligă să vândă la circa 700 de lei.

Prețul plafonat de Guvern este de 400 de lei metrul cub, dar anunțurile de vânzare a lemnului de foc au prețuri cuprinse între 650 și 800 de lei/mc, în funcţie de esenţe. În majoritatea cazurilor, este vorba de buşteni, puţini fiind cei care vând la aceste preţuri lemn gata tăiat şi crăpat.

Unii comercianţi se plâng însă că nici actualele prețuri nu le aduc profituri, după ce motorina și benzina s-au tot scumpit. Aceștia spun că prețul de 400 de lei metrul cub ar putea fi doar dacă omul ar merge, și-ar tăia și transporta singur lemnele din pădure.

Directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan, spune că au existat licitaţii la care prețul a fost cu 400 – 450 de lei metrul cub în cazul firmelor. La populaţie, preţul este mult mai mic, dar lemnul se vinde direct din pădure, de la drum.

De la începutul anului, Direcţia Silvică Arad a vândut aproape 70.000 metri cubi de lemn de foc direct către populaţie. Cererea a fost mai mare decât anul trecut.

Și tot faţă de anul trecut, lemnul de foc s-a scumpit la ocoalele silvice de stat din Arad cu până la 40%, ajungând la prețuri cuprinse între 280-360 lei per metru cub, în funcție de zonă și esență.

În acest moment, ocoalele silvice de stat din judeţul Arad mai au la dispoziţie doar cca 2.400 de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie,

Direcţia Silvică Arad gestionează aproximativ 48% din suprafaţa forestieră a judeţului, care are peste 200.000 de hectare, restul pădurilor fiind private sau ale primăriilor.

Foto: Shutterstock

Citește și: Arad: Șacalii au îngrozit oamenii care locuiesc la marginea localităților. „E plin de ei, dacă lași un miel liber îl prind și-l mănâncă” | AUDIO