Confidenţialitate

Arad: Măsuri speciale adoptate de autorități după ce a fost confirmat un focar de gripă aviară într-o localitate situată la granița cu Ungaria | AUDIO

Măsuri speciale în mai multe localități din județul Arad, care se află la granița cu Ungaria, în apropierea unei localități în care a fost confirmat un focar de gripă aviară. Pe lângă obligații care revin crescătorilor de păsări, atât în gospodării individuale, cât și în ferme, autoritățile efectuează mai multe controale pentru a verifica transporturile de păsări, carne de pasăre și ouă din Ungaria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gripa aviară a fost confirmată la un adăpost de animale din Budapesta și la o fermă cu 2.000 de rațe Mulard din Bătania, într-o zonă a judeţului Békés care nu a mai fost afectată până acum de epidemie, transmite agenția de presă din Ungaria MTI.

Localitatea Bătania este chiar la granița cu România, așa că unele localități din județul Arad au intrat în zona de restricție, control și supraveghere de 10 kilometri din jurul focarului.

Este vorba despre localitățile Turnu, Pereg, Variașul Mic și Variașul Mare. Pe raza din jurul focarului nu există nicio fermă de creștere a păsărilor, dar toți crescătorii din județ au fost informați, iar cei care cresc păsări în gospodăriile din zona de control trebuie să respecte unele reguli și să ia măsuri speciale.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, dr. Marcel Roșu: „Asta a fost prima recomandare, prima măsură care se ia ca păsările să fie ținute închise, să nu ia contact cu păsările sălbatice. Împreună cu poliția am stabilit echipe de control comune cu un număr de controale mult mai mare decât de obicei”.

În tot județul Arad se estimează că există aproximativ 310.000 de păsări, dintre care 80.000 în 6 ferme avicole, iar 230.000 în gospodăriile populației.

Sursa foto: Unsplash / Egor Myznik

Citește și: Focar de gripă la o școală din Buzău. Copiii infectați rămân acasă, restul continuă să meargă la cursuri | AUDIO