Confidenţialitate

Arad: Angajații fabricii de vagoane cer 400 de lei în plus la salariu | AUDIO

100 de angajați ai fabricii de vagoane Astra Rail de la Arad protestează în fața companiei cerând bani mai mulți la salariu. Oamenii spun că de doi ani nu au mai văzut niciun ban în plus la salariu. Cer o creștere salarială de minim 400 de lei, spune liderul sindicatului Unitas, Ciprian Pele.

”Nu am mai negociat de doi ani de zile, tot timpul ne-au dus cu zăhărelul, că acum e pandemie, nu-s bani, nu am avut contracte. Pentru noi a fost OK pentru că în fabrică nu s-a oprit lucrul, am avut to timpul de lucru, comenzile s-au semnat.

Ce creșteri salariale vizați?

Măcar 400 de RON net. Ei vor să dea 150. Păi 150 nu acoperă nici inflația”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Compania a dat niciun punct de veder oficial într-un comunicat în care dă vina pe certurile dintre sindicate pentru faptul că nu au crescut salariile.

”Compania își manifestă îngrijorarea cu privire la greva ilegală organizată începând de săptămâna trecută, care periclitează operațiunile companiei în România și, mai ales, are un impact negativ asupra angajaților noștri. Înțelegem faptul că angajații sunt nemulțumiți de lipsa creșterilor salariale și ne manifestăm sprijinul în raport cu această nevoie a lor. Menționăm că ne-am dorit ca salariile să crească încă de anul trecut, dar acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale.

În luna februarie 2020, am început procesul oficial de negociere pentru un nou Contract Colectiv de Muncă cu partenerii noștri. Din păcate, am fost nevoiți să abandonăm aceste negocieri atunci când un nou sindicat a început acțiuni în justiție împotriva sindicatelor existente, cu privire la drepturile de reprezentare în companie. În urma consultărilor cu avocații noștri, am fost notificați că nu este posibilă negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe durata acestui proces.

Facem apel, și pe această cale, la toate sindicatele pentru a pune capăt disputelor juridice și bătăliilor privitoare la calitatea lor de membri sindicali și să se concentreze, în schimb, asupra intereselor angajaților.

În acest moment, compania și angajații așteaptă de peste un an majorarea salariilor printr-un nou Contract Colectiv de Muncă și este timpul să punem capăt acestui comportament distructiv”, se arată în comunicatul Astra Rail Industries S.A. Management.

Un protest similar a avut loc și la fabrica de vagoane de la Caracal  și de la Turnu Severin, deținute tot de Compania Astra Rail.

Foto: Marius Scortea/Facebook