Confidenţialitate

Arabia Saudită: Jurnalist suspendat pentru că era prea … entuziast în a-l lăuda pe Rege

Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a ordonat suspendarea din post a unui jurnalist care s-a dovedit prea entuziast în a-l lăuda, după ce acesta l-a descris într-un articol prin atribute rezervate divinității, a informat duminică presa saudită citată de publicația britanică The Independent.

Deși regele Salman, 81 de ani, este adesea elogiat în presa locală de la preluarea puterii, în 2015, articolul lui Ramadan al-Anzi din ziarul al-Jazirah, care îl descrie pe rege prin atributele “Haleem” (răbdător) și “Shadeed al-Eqab” (strict în pedepsele sale), asociate lui Allah, a fost considerat ca mergând prea departe.

Atribuirea de atribute divine persoanelor sau descrierea acestora printr-unul dintre cele 99 de nume ale lui Allah este strict interzisă în regatul saudit, care a adoptat wahhabismul, o versiune strictă a islamului.

Ziarul a publicat scuze pentru articolul respectiv la sfârșitul zilei de sâmbătă.

Mass-media din Arabia Saudită au relatat că regele a ordonat să fie luate acțiuni împotriva ziarului.

Într-un mesaj adresat ministrului pentru informații Awwad bin Saleh Alawwad, regele și-a mărturisit “uimirea față de unele frazele folosite în articol”, a indicat ziarul Okaz.