Arabia Saudită: Femeile pot avea propriile afaceri

Femeile saudite sunt de acum autorizate să-şi deschidă propriile firme în regat fără a cere consimţământul unui tutore masculin. Măsura a fost anunţată de guvernul de la Riad, pentru a stimula sectorul privat.

„Femeile pot acum să-şi lanseze propriile firme şi să beneficieze de serviciile online ale guvernului fără a trebui să dovedească consimţământul unui tutore”, scrie pe site-ul Ministerului Comerţului şi Investiţiilor.

Femeile saudite erau obligate până acum să prezinte dovada permisiunii din partea unui tutore masculin – de obicei soţul, tatăl sau fratele – pentru a putea începe procedurile administrative.

De anul trecut însă, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani, a lansat o serie de reforme pentru a stimula participarea femeilor la viaţa publică.

Obiectivul este de a face ca forţa de muncă feminină să crească de la 22%, la peste 30% până în 2030.

Pe 12 februarie, parchetul din Riad şi-a anunţat intenţia de a recruta în premieră femei.

Serviciul saudit al paşapoartelor a anunţat recent că a primit peste 100.000 de CV-uri de femei pentru 140 de posturi vacante în aeroporturi şi la posturile de frontieră.

France Presse aminteşte că anul trecut, regatul a anunţat că femeilor vor fi autorizate să conducă autovehicule pe străzile din Arabia Saudită începând din iunie 2018. De asemenea, ele au putut, din ianuarie, să intre pentru prima dată pe stadioane de fotbal.

Mohammad bin Salman a promis o Arabie Saudită „moderată şi tolerantă”, ceea ce reprezintă o ruptură cu wahhabismul, o viziune foarte strictă a islamului care a dăunat până acum imaginii sale în Occident.

Femeile saudite se confruntă însă cu numeroase alte restricţii. În virtutea sistemului de tutelă masculină, ele trebuie să obţină permisiunea unui bărbat din familia lor pentru studii, călătorii sau alte activităţi, scrie AFP.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS