Confidenţialitate

Ar trebui sau nu să demisioneze domnul Aurescu după incidentul cu broşura cu un steag greşit?

La începutul săptămânii, s‐a vorbit din nou în lume despre România şi despre modul în care fac românii lucrurile. Articolele din ziarele internaţionale au fost însoţite, invariabil, de o fotografie cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care‐i înmânează în cadru oficial omologului său german, Frank‐Walter Steinmeier, o carte ce are pe copertă două hărţi: a României, acoperită cu tricolorul românesc, şi una a Franţei, acoperită cu steagul negru‐roşu‐galben al Republicii Federale Germania.

S‐a râs mult, peste hotare, pe marginea acestei întâmplări, care a fost trecută la categoria fapte La Bucureşti, întâmplarea n‐a stârnit peste tot aceeaşi bună dispoziţie. Gafa ministrului român de Externe a ridicat amare semne de întrebare despre profesionalismul instituţiei. Broşura respectivă trebuia să celebreze 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania: a ajuns să marcheze cu un pocinog memorabil această aniversare.

Bogdan Aurescu şi‐a prezentat scuze în numele părţii române, câțiva funcționari de la MAE și Agerpress au fost sancționați și cu asta, autorităţile române consideră încheiat scandalul. Noi vrem să vă întrebăm dacă nu care cumva credeţi că această întâmplare e doar un simptom al unei boli mai grave, numită incompetenţă cronică, şi dacă nu e cazul unei asumări de răspundere cu mai multă greutate pentru ruşinea asta.

În același timp, vorbim despre Bogdan Aurescu, unul dintre puținii specialiști ajunși pe merit vreodată într‐o funcție de ministru, după ce a reușit să câștige procesul cu Ucraina privind Insula Șerpilor. Și dacă de la un politruc ce ocupă de regulă o funcție de ministru fără a se pricepe la nimic te‐ai fi așteptat la astfel de gafe, uite că nici prezența pe funcție a unui tehnocrat cum este Bogdan Aurescu nu ne scutește de momente jenante.

Îl judecăm, deci, pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Ar trebui sau n‐ar trebui să demisioneze domnul Aurescu după incidentul cu broşura?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-cazul-brosurii-mae-cu-steagul-germaniei-gresit-13-03-2015?in=europafmromania/sets/avocatul-diavolului-cu-moise”]