Aproximativ 700.000 de persoane au manifestat marţi la Barcelona

Poliţia municipală din Barcelona a evaluat la 700.000 numărul persoanelor care au manifestat marţi în oraş, în semn de protest faţă de violenţele poliţiei spaniole.

Justiţia spaniolă a lansat miercuri urmăriri împotriva şefului poliţiei catalane şi unor reprezentanţi ai susţinătorilor independenţei, la o zi după un discurs al regelui Felipe al VI-lea la adresa liderilor Cataloniei, care erau pregătiți să declare independenţa regiunii.

După referendumul de autodeterminare interzis de duminică, marcat de violenţe ale poliţiei, Madridul şi Barcelona au continuat protestele.

Greva generală şi manifestaţiile în masă au scos în stradă, marţi 700.000 de persoane la Barcelona, iar preşedintele catalan Carles Puigdemont a dat asigurări că Guvernul său se pregăteşte să declare independenţa „la sfârşitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare”.

„Vom declara independenţa la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului”, a anunţat el într-un interviu pentru BBC.

Potrivit rezultatelor provizorii, tabăra „da” a obţinut victoria cu 90% din voturile exprimate în acest scrutin fără liste electorale şi fără observatori, pe care Madridul le-a interzis.

La o zi după un discurs al lui Felipe al VI-lea, justiţia „i-a convocat în vederea inculpării” pe şeful poliţiei catalane, Josep Lluis Trapero, pe o subalternă a acestuia şi doi lideri ai unor asociaţii care susţin independenţa, în cadrul unei „anchete de răzvrătire”.

Ancheta vizează fapte care au avut loc pe 20 septembrie, când arestarea a 14 oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului catalan a provocat importante manifestaţii împotriva Gărzii Civile la Barcelona.

Poliţia catalană a fost acuzată că a întârziat să intervină pentru a elibera membri Gărzii Civile încercuiţi într-o clădire pe care o percheziţionau.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS