Confidenţialitate

Aproximativ 500.000 de hectare de pădure nu sunt protejate de lege | AUDIO

În România există aproximativ 500.000 de hectare de păduri neprotejate de lege. Este vorba de păduri tinere, crescute pe terenuri nefolosite.  “Salvează Pădurile Nimănui. Te salvezi pe tine” este numele unei campanii organizată de World Wild Found prin care își propune tocmai identificarea a acestor păduri, precum și crearea unei legi care să le protejeze.

Terenurile pe care au crescut aceste păduri tinere au proprietari. Pădurea, însă, nu are nici un statut. Ea poate fi tăiată oricând, deşi, aşa cum spune Radu Melu, coordonatorul programului Salvează pădurile nimănui.

”Pentru a planta un hectar de pădure, este nevoie undeva între 12.000 și 15.000 de euro. Avem deja 500.000 de hectare pe care nu trebuie să le mai plantăm, le avem deja. De ce să le pierdem? În momentul de față, oamenii taie efectiv aceste păduri să ia bani de la APIA iar în locul lor nu apar pajiști, apar pârloage.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele aproximativ 500.000 de hectare de păduri crescute fără nici o cheltuială din partea statului reprezintă 7% din totalul suprafețelor împădurite ale României. Mai mult, spune Radu melu, Politica Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii acestor terenuri, prin scheme de plăți directe, să defrișeze aceste păduri fără a crea nimic în schimb.

”Această practică trebuie să înceteze, nu putem să dăm bani ca să se defrișeze aceste păduri și, pe de altă parte, în Programul Național de Dezvoltare Rurală dăm bani pentru împăduriri. Mai nou, venim cu PNRR pe același criteriu – dăm bani de împădurit. Da, dar n-ar fi mai bine întâi să protejăm ce avem deja?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae