Aproape un milion de turci s-au strâns la Istanbul, la apelul preşedintelui Erdogan

Un amplu miting a fost organizat la Istanbul pentru a denunţa recenta tentativă de lovitură de stat din Turcia.

Reuters scrie ca actiunea este o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci.

„Mitingul Democraţiei şi Martirilor” este organizat pe terenul Yenikapi, construit pe malul mării, în sudul peninsulei istorice a Istanbului. Majoritatea celor strânşi la miting sunt susţinători ai lui Erdogan. Se fluturau drapele turce şi pancarte pe care scria “Eşti un dar al lui Dumnezeu, Erdogan”, sau “Ordonă-ne să murim şi o vom face”.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Aproape 20.000 de persoane, printre care se afla peste 10.000 de soldaţi, au fost arestate de autorităţi. In plus, a fost lansata o adevarata campanie guvernamentala pentru eliminarea opozanţilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din rândul militarilor, poliţiştilor, academicienilor, profesorilor, magistraţilor, fucţionarilor publici şi jurnaliştilor.
Dintre cei arestaţi, circa 10.000 au fost puşi deja sub acuzare şi aşteaptă să fie aduşi în faţa instanţei.

In tot acest timp, epurările în masă au fost criticate dur de Occident.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS