Aproape toți românii cred în Dumnezeu

Aproape toți cetățenii României cred în Dumnezeu (95%) și/sau se auto-consideră religioși (89%), o realitatea de la care pornește Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, care a lansat un nou infografic despre credința religioasă în România.

Subiect a devenit important printre altele și datorită referendumului iminent cu privire la definirea constituțională a familiei – arată realizatorii infograficului.

Datele arată faptul că în România există o diferență semnificativă între a afirma credința într-o ființă divină și manifestarea acordului față de perspectivele cultelor religioase cu privire la societate.

O diferență și mai mare există între aceeași afirmare a credinței și activitatea religioasă propriu-zisă.

Astfel, deși există o minoritate activă și puternic religioasă, pentru cea mai mare parte a societății credința are un rol mai degrabă redus, neconvertindu-se în acțiuni sociale și politice concrete.

Ponderea celor care doresc ca guvernul să răspândească valorile religioase este însă mult mai mică (46%); un grup și mai mic (27%) consideră necesar sau foarte necesar referendumul viitor cu privire la definirea constituțională a familiei.

O diferență semnificativă între auto-identificare și activitate concretă poate fi regăsită și comparând ponderea celor care se auto-consideră religioși (89%) cu ponderea persoanelor care afirmă că merg la biserică săptămânal (21%).

Mai multe datre pot fi consultate aici: https://monitorsocial.ro/data/credinta-religioasa-in-romania/

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS