Confidenţialitate

Aproape 70%, rata de promovare a BAC-ului după contestații

69,8 la sută este rata de promovare a examenului de bacalaureat de anul acesta, iar numărul total de candidați promovați este de 88.587, după rezolvarea contestațiilor.

Cu alte cuvinte, 7 elevi din 10 au luat Bacalaureatul, ceea ce înseamnă cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, dacă nu luăm în calcul anul 2017, a spus ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că după rezolvarea contestațiilor, încă 2000 de elevi au promovat examenul. Practic, au fost modificate notele în cazul a peste 50 de mii de lucrări.

În unele cazuri diferențele între note au fost uriașe. Ministrul Educației a fost întrebat cum își explică faptul că au existat diferențe atât de mari între notele dinainte și după contestații și ce poate face pentru a nu mai exista astfel de situații pe viitor.

Întrebat dacă subiectivismul va fi „taxat” în vreun fel, Cîmpeanu a răspuns: „am cerut situația pentru Evaluarea Națională. Avem 12 situații în care diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură. Vom cere acest lucru și pentru examenul de Bacalaureat. Pot să vă spun că din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000 au diferențe mai mari de 1 punct. Avem situații și cu peste trei puncte diferență”.

Conform ministrului, baremul a fost corect, iar subiectele nu au fost mai ușoare.

În România, sunt 40 de licee, unde rata de promovare la bacalareat a fost zero,  a amintit ministrul Sorin Cîmpeanu. Ministrul spune că ar putea trimite inclusiv corpul de control la unitățile in cauza.