Aproape 500.000 de copii din România nu au fost imunizați cu unul sau mai multe vaccinuri din programul naţional de imunizare

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la data de 31 mai datele arătau că peste 11 mii de copii erau nevaccinaţi cu BCG, 27000 cu hepatitic B pediatric, aproape 90 de mii  cu hexavalent, 164.828 cu ROR, 109.286 cu teravalent şi 88.112 cu diftero-tetanic. În total, aproape 500.000 de copii nevaccinați fie că nu au fost vaccinurile pe stoc, fie

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii pe probleme de vaccinare promite că  dozele achiziţionate recent de minister vor acoperi pe deplin necesarul.

Ministerul susţine că până la sfârşitul acestei luni va fi distribuită medicilor de familie o cantitate suplimentară de 420.000 de doze de vaccin BCG, care va asigura necesarul pentru o perioadă de cel puţin un an, iar de luni vor fi livrate peste 330.000 de doze de vaccin ROR.  Astfel, ministerul spune că vor fi imunizați atât copii care au acum vârsta necesară cât și cei care au depășit vârsta dar nu au putut fi vaccinați din lipsa vaccinului.

Ministerul Sănătăţii a avut dificultăţi în aprovizionarea cu vaccinul hepatitic B pediatric, dar problema a fost rezolvată.

Medicii de familie sunt cei care contactează părinții copiilor nevaccinați și îi programează în funcţie de vârstă. Referitor la vaccinul ROR, Ministerul Sănătăţii a încheiat până în acest moment trei contracte pentru furnizarea acestuia.

Legat de distribuţia vaccinurilor în farmacii, reprezentanta Ministerului Sănătăţii a susţinut că responsabil pentru acest sistem (distribuţia vaccinurilor prin farmacii) este numai producătorul de vaccin sau distribuitorul acestuia.

Începând de săptămâna viitoarevaccinurile vor fi livrate direct la direcțiile de sănătate publică, a anunțat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Oficialul precizează că sunt disponibile peste 570.000 de doze, în toată țara.

Vaccinurile, livrate direct la direcțiile de sănătate publică

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS