Apicultorii români salută decizia UE de a interzice trei pesticide mortale pentru albine

Uniunea Europeană a decis  să extindă interdicţia ce vizează trei neonicotinoide, pesticide considerate extrem de periculoase pentru albine, la toate culturile în aer liber.

Aceste pesticide sunt folosite la tratarea semințelor cultivate care odată transformate în plante cu polen, atacă sistemul nervos al albinelor, insecte care asigură peste 70 la sută din polenizare.

Restricția, contestată de producării de pesticide, se va aplica de anul viitor în Uniunea Europeană.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, spune că decizia Uniunii Europene va ajuta apicultura din România, unde zone întregi din sudul țării au fost afectate de aceste pesticide.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România s-a opus interzicerii pesticidelor de tipul neonicotinoidelor.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, spune că Ministerul Agriculturii ar trebui să analizeze toate suprafețele mari pentru că majoritatea terenurilor sunt infestate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2013, UE a impus într-o primă fază restricţii de utilizare pentru cele trei substanţe, contestate însă în instanţă de doi giganţi din industria pesticidelor, ale căror produse sunt vizate direct de acea interdicţie – compania elveţiană Syngenta şi cea germană Bayer.

Moratoriul parţial se aplica acelor culturi care atrag albine (porumb, rapiţă şi floarea-soarelui) cu câteva excepţii. UE nu a aşteptat finalizarea acestei proceduri judiciare care este în curs de judecare la Tribunalul UE.

Detalii suplimentare găsiți accesând linkul următor.

https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/approval_active_substances/approval_renewal/neonicotinoids_en

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS