Apeluri pentru pastrarea integritatii teritoriale a Ucrainei

La Kiev, ar urma să ajungă astăzi şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Cathrine Ashton.

Comunitatea internaţională îşi exprimă speranţa că Ucraina va îşi va păstra integritatea teritorială după o ultimă săptămână marcată de violenţe sângeroase de stradă şi destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Subiectul a fost abordat în cadrul unei convorbiri telefonice între cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin.

La Kiev, ar urma să ajungă astăzi şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Cathrine Ashton.

Interimatul la cârma Ucrainei va fi asigurat de şeful Parlamentului. Avertizând că ţara este în pragul falimentului, Oleksandr Turcinov s-a pronunţat pentru o apropiere de Uniunea Europeană şi a cerut Rusiei să accepte această alegere. Moscova şi-a rechemat ambasadorul pentru consultări.

În tot acest timp, Viktor Ianukovici este de negăsit. Încercarea de a fugi în Rusia a fost împiedicată, potrivit grănicerilor. Palatul său de la periferia Kievului, o moşie întinsă pe 137 de hectare, pe se se regăsesc o grădină zoologică şi o cascadă artificială, a revenit în proprietatea statului. Mii de curioşi s-au îngrămădit, în weekend, să vadă condiţiile de lux în care trăia acesta.

Un protest a fost organizat, aseară, la Kiev, de activişti care nu doresc ca revolta din ultimele luni să fie ‘confiscată’ de opozanta Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare sâmbătă, în scaun cu rotile din cauza unor probleme la spate.