Confidenţialitate

Tentativă de lovitură de stat din Turcia: Apeluri internaţionale la calm

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite anunţă că este la curent cu situaţia din Turcia, unde o facţiune din cadrul armatei încearcă să răstoarce regimul. Ban Ki-moon a făcut apel la calm.

Aflată la summitul Asia-Europa (ASEM) din Mongolia, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut “reţinere şi respectarea instituţiilor democratice”.

Secretarul american de stat, John Kerry, şi-a exprimat speranţa că în Turcia va fi “pace şi stabilitate”.

“Ordinea democratică trebuie respectată în Turcia”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. “Trebuie făcut totul pentru a proteja vieţile omeneşti”, a adăugat Steffen Seibert.

Noul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, anunţă că este “extrem de preocupat” de evenimente.

Rusia se declară “extrem de îngrijorată” de situaţia din Turcia. Kremlinul susţine că prioritară este asigurarea siguranţei cetăţenilor ruşi aflaţi în această ţară.

Într-o declaraţie transmisă prin intermediul aplicaţiei mobile FaceTime, preşedintele turc a denunţat „insurecţia” unui grup din cadrul armatei.

Recep Tayyip Erdogan a cerut populaţiei să reziste „tentativei de lovitură de stat” şi să iasă pe străzi.

Anterior, la postul tv CNN-Turk, liderul autoritar al Turciei se declara neîncrezător în încercarea „puciştilor” de a răsturna guvernul.

Iniţial, premierul Binali Yildirim a anunţat o „tentativă ilegală” o facţiune din cadrul armatei a încercat să răstoarne regimul. Potrivit lui, forţele speciale “iau măsurile necesare pentru a gestiona situaţia”.

Armata fidelă regimului de la Ankara a anunţat, într-un comunicat publicat de agenţia de presă Dogan, că a preluat puterea în Turcia pentru a „restabili ordinea” şi a „proteja democraţia”.

Televiziunea publică din Turcia a anunţat proclamarea legea marţială, fiind impuse restricţii de circulaţie pe întreg teritoriul ţării, în contextul tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni armate. Declaraţia este semnată de un aşa-numit Consiliu al Păcii, care susţine că a preluat controlul pentru a „proteja democraţia”.

Focuri de armă s-au auzit, în această seară, în capitala Turciei. Elicoptere şi avioane militare survolează oraşul la altitudine joasă.

Clădirea parlamentului a fost înconjurată de tancuri, potrivit unui martor citat de Reuters.

Militarii au pătruns în sediul televiziunii de stat, emisia TRT fiind oprită.

CNN-Turk anunţă o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef ar fi fost luat ostatic.

La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, tancuri pot fi observate pe străzi. Aeroportul Ataturk şi podurile peste Bosfor au fost închise. Mai multe companii aeriene şi-au redirecţionat zborurile.

Cetățenii turci au format cozi la bancomate pentru a retrage bani. Lira turcească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american.

Internauţii se plâng că accesează cu dificultate reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Potrivit unor surse, Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă.

Turcia a fost în ultimele decenii scena mai multor lovituri de stat, cea din urmă petrecându-se în 1997.

Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă, relatează unele surse de la Atena.