Confidenţialitate

Apel pentru salvarea sportului românesc, făcut de 60 de campioni

Un apel pentru salvarea sportului românesc a fost înaintat, joi, Preşedinţiei, premierului şi parlamentarilor. Demersul este susţinut şi semnat de 60 de campioni tricolori, între care se numără Nadia Comăneci, Ion Ţiriac, Ivan Patzaichin, Cristian Gaţu şi Ana Maria Popescu.

”Cu locul 47 ocupat de delegaţia ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanţă care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mişcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului şi superficialităţii cu care autorităţile centrale şi locale au tratat în toţi aceşti ani un domeniu care adusese prestigiu şi glorie României”, se arată în acest apel.

Semnatarii lui trag un semnal de alarmă asupra faptului că ”abandonarea educaţiei fizice şi a sportului la periferia preocupărilor factorilor decizionali, cu efecte dramatice la nivelul tinerei generaţii şi al sănătăţii întregii populaţii, situează deja România în topul european al obezităţii, în condiţiile în care cel mai recent studiu Eurostat ne plasează pe chiar primul loc în clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare”.

”O consecinţă firească a faptului că, din peste 3.000.000  de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an şcolar, doar circa 10-12.000 sunt angrenaţi şi în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanţă. Iar la vârf trebuie notate prăbuşirile unor sporturi tradiţionale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, caiacul-canoe şi tirul”.

În consecinţă, apelul este făcut pentru a susţine lansarea urgentă a unui Program Naţional, componentă esenţială a “Proiectului de ţară“, prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populaţiei, mişcarea fizică, educaţia fizică, sportul de masă şi de performanţă la nivelul unui domeniu de interes naţional.