APADOR-CH cere Guvernului să retragă proiectul de hotărâre prin care ANAF vrea monitorizarea plăților cu cardul

APADOR-CH cere Guvernului să retragă proiectul de hotărâre prin care ANAF vrea monitorizarea plăților cu cardul. În opinia directorului executiv al asociației, Maria Andreescu, proiectul restrânge drepturile fundamentale ale omului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele privind identitatea detinatorilor cardurilor vor fi transmise catre fix. Ca urmare, vorbim despre colectarea in masa a datelor privind detinatorii de carduri. Aceasta reprezinta o intruziune in viata privata. Bancile trebuie sa transmita o gramada de date despre identitatea detinatorilor de carduri si operatiunile facute de acestia.

Pe de altă parte, Maria Andreescu atrage atenția că deciziile privind drepturile fundamentale ale omului nu pot fi luate printr-o hotărâre de Guvern, ci ar trebui trimise în Parlament, sub forma unui proiect de lege. Directorul executiv al Apador CH spune că nu are cunoștință ca astfel de prevederi să existe în legislația altor țări europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu stiu sa existe o colectare generalizata care sa afecteze detinatorul de carduri. Daca ne uitam la scop – este combaterea evaziunii fiscale. Tinta trebuie sa fie comerciantii. Cetateanul poate sa contribuie la cresterea evaziunii fiscale mai degraba atunci cand plateste chesh. Cand cumpara tigari de contrabanda din piata, de exemplu. ”

Printr-un proiect supus dezbaterii publice, Ministerul de Finanțe le cere comercianților să schimbe casele de marcat clasice cu cele electronice, astfel încât Fiscul să poată aduna cât mai multe date despre cei care plătesc cu cardul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS