Apa Mării Negre va fi mai limpede pe litoralul românesc

Recifele artificiale din Constanţa au fost populate mai repede decât se aşteptau biologii.

Scufundate în apele Mării Negre, la mică distanţă de ţărm, recifele artificiale au prins viaţă, la nici o lună de când au fost montate.

Pe cei opt cilindri de plastic deja s-au dezvoltat colonii de midii, raci, crabi şi căluţi de mare.

Specialiştii spun că recifele au atras atât de repede crustacee, scoici, peşti şi alte vietăţi marine pentru că este perioada de reproducere.

„În zona în care am montat aceste recife, substratul este mai mult nisipos, mâlos, şi organismele de tip scoici, care sunt cele mai importante pentru filtrarea apei, nu găsesc un substrat bun pentru a se fixa şi pentru a se înmulţi. Aceste recife exact asta compensează”, explică Mihaela Cândea, directorul executiv al organizaţiei neguvernamentale ecologiste Mare Nostrum.

Biologii marini spun că instalaţiile vor ajuta atât la dezvoltarea vieţii acvatice, cât şi la filtrarea apei mării.

Recifele artificiale fac parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene şi pus la punct de asociaţii de mediu din mai multe ţări cu ieşire la Marea Neagră – Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Georgia.

Valoarea totală a invesţiei este de 600.000 de euro. Pentru cele opt recife construite în apele din zona Cazinoului Constanţa, România a primit aproape 100.000 de euro.