AP: FBI folosește avioane pentru a-i supraveghea ilegal pe cetățenii americani

FBI ar folosi avioane deținute de firme fantomă pentru a-ai supraveghea pe americani, potrivit Associated Press.

Au fost identificate nu mai puțin de 13 companii ale căror aeronave sunt echipate cu camere de luat vederi și tehnologie de supraveghere a telefoanelor.

În replică, FBI nu a oferit un răspuns foarte convingător în privința acestor acuzații: s-a rezumat la a spune că zborurile sunt folosite pentru investigaţii specifice în desfăşurare.

 

Echipamentul de supraveghere al avioanelor este folosit în general fără aprobarea unui judecător.

În ultima lună, FBI ar fi acționat în mai mult de 30 de oraşe din 11 state.

Unul dintre avioane, fotografiat săptămâna trecută în Virginia, era dotat cu un set neobișnuit de antene şi o cameră video.

Jurnaliștii au identificat cel puţin 13 companii fantomă – ale căror aeronvae sunt folosite de FBI pentru supravegherea cetățenilor americani.

“Programul FBI de aviaţie nu este secret”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției care a precizat că aeronavele şi capacităţile lor sunt protejate din motive de securitate.

El a adăugat că avioanele FBI “nu sunt echipate, concepute sau utilizate pentru activităţi de strângere de date în masă sau supraveghere în masă.

FBI oferă câteodată sprijin aerian şi poliţiei locale, aşa cum s-a întâmplat în timpul revoltelor din Baltimore, însă oficialii FBI insistă că zborurile de supraveghere respectă normele agenţiei și nu încalcă drepturile omului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS