Confidenţialitate

Anul Universitar 2019-2020: Cel mai mic număr de studenţi români din ultimii 20 de ani

Numărul studenţilor români este într-o continuă scădere.

La început de an universitar, avem cel mai mic număr de studenţi din ultimii 20 de ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Într-o analiză făcută de paltforma specializată în educaţie – edupedu.ro – migraţia şi declinul demografic par să fie principalele cauze.

Vorbim despre o scădere la jumătate a numărului studenţilor români . În 2010 – erau aproape 800.000, în present – aproape 400.000.

Este cel mai mic număr din 1998 încoace – arată Institutul naţional de Statistică.

Principala cauză este migraţia, în general, dar şi migraţia universitară. Adică – tinerii români preferă să facă o facultate în străinătate.

Asta şi pe fondul lipsei de încredere în mediul universitar românesc – spune jurnalista Raluca Pantazi, specializată în domeniul Educaţiei.

“Avem acuzaţii, ulterior dovedite, privind plagiatele la nivelul doctoratelor, care au devenit normalitate. Iar evaluarea studiilor doctorale a tot fost amânată . Universităţile n-au mai fost inspectate pe partea de doctorate de mai bine de 8 ani. dar, neîncrederea se vede şi prin faptul că două universităţi mari din România – Babeş Bolyai din Cluj şi Universitatea din Bucureşti – au  regresat serios în topul Shanhai.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, cifrele Institutului Naţional de Statistică arată că avem cea mai mică rată de şomaj în rândul absolvenţilor de facultate.

Adică – dacă ai o diplomă de facultate, ai şanse mai mari să-ţi găseşti un loc de muncă. Din nou, jurnalista Raluca Pantazi:

“Tinerii absolvenţi din România, cu vârsta între 20 şi 34 de ani, au o rată de angajare de 76%. Suntem aproape de Finlanda şi mai sus decât Franţa şi Italia. Numai că cifrele astea pot să ascundă o criză a forţei de muncă. Avem atât de puţini tineri care mai rămân în ţară, încât angajăm orice iese de pe băncile facultăţii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este importantă şi repartizarea facultăţilor pe teritoriul României. Cele mai multe sunt în Bucureşti, urmat de Cluj Napoca şi Iaşi. Sunt, însă, şi judeţe în care nu există nici o facultate: Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Tulcea și Vaslui.