Confidenţialitate

Într-o vizită neprogramată la Kiev, Antony Blinken anunță un ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina și 18 dintre vecinii săi

Secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat joi o vizită neprogramată la Kiev, în timp ce administrația Biden a anunțat un nou ajutor militar important, în valoare de 2 miliarde de dolari, pentru Ucraina și alte țări europene amenințate de Rusia.

În cadrul unor întâlniri cu oficiali ucraineni de rang înalt, Blinken a declarat că administrația Biden va oferi 2 miliarde de dolari pentru finanțarea militară externă pe termen lung Ucrainei și a 18 dintre vecinii săi, inclusiv membrilor NATO și partenerilor de securitate regională „cei mai potențial expuși riscului unei viitoare agresiuni rusești”, relatează Associated Press.

Această sumă se adaugă la un pachet de 675 de milioane de dolari pentru armament greu, muniție și vehicule blindate doar pentru Ucraina, anunțat joi de secretarul Apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe la Ramstein, în Germania. Pachetul respectiv include obuziere, muniție de artilerie, Humvee-uri, ambulanțe blindate, sisteme antitanc și multe altele.

Austin a declarat că „războiul se află într-un alt moment cheie”, forțele ucrainene începând contraofensiva în sudul țării. El a spus că „acum vedem succesul demonstrabil al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”.

„Fața războiului se schimbă și la fel și misiunea acestui grup de contact”, a declarat Austin la reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la care au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul ucrainean al apărării, precum și oficiali din țările aliate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Comisia Europeană a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 500 milioane de euro