Confidenţialitate

Comisia Europeană a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 500 milioane de euro

Banii aprobați de Comisia Europeană vor sprijini refacerea locuinţelor distruse de bombardamente, educaţia persoanelor strămutate şi agricultorii din Ucraina. Autorităţile de la Kiev au solicitat livrarea urgentă de echipamente de iarnă pentru soldaţi pentru a rezista în lunile reci care se apropie.

Contraofensiva ucraineană avansează „încet, dar sigur” în sud, după cum a confirmat Institutul american pentru studiul războiului.

„Avem nevoie de mai multe arme moderne, precum cele de apărare, apărare antirachetă și apărare navală”, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal conform agenției de presă Reuters.

De asemenea, a dat de înțeles că țara sa ar putea livra gaz către Uniunea Europeană în schimbul ajutorului militar.

Șeful diplimației europene, Josep Borrel, a reiterat sprijinul acordat de blocul comunitar Ucrainei, în fața invaziei Ruse.

Chiar în acest sens, Comisia Europeană a semnat un acord în valoare de 500 de milioane de euro.

Ajutorul va merge către locuințele distruse de atacurile Rusiei, dar și în sprijinul locuitorilor strămutați către alte zone.

Declarațiile oficialului de la Kiev vin și în contextul în care Ucraina a început o contraofensivă în zona de sud a țării, despre care institutul american pentru studiul războiului spune că avansează încet dar sigur.

Marți, Agenția Internațională pentru Energie Atomică va da publicității raportul cu privire la situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse.

Publicarea raportului vine la o zi după debrașarea ultimului reactor în funcțiune al centralei. Între timp a fost deconectată și linia electrică de rezervă, din cauza unui incendiu apărut din cauza unui nou atac, pus pe seama armatei ruse, scrie The Guardian.

Citește și: Rusia: Livrarea de gaze prin Nord Stream 1 se reia dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse. Anatol Țăranu: „Cred că UE nu acceptă o asemenea soluție” | AUDIO

Sursa foto: NEXTA Live