Confidenţialitate

ANSVSA a descoperit bacteria E-coli în brânza de vaci de la o fabrică de lactate din Argeș și în carne de pui crescut într-o gospodărie din Bacău

Autoritatea Sanitar Veterinară a descoperit sursa bacteriei e coli, cea care ar fi dus la îmbolnăvirea mai multor copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.

În Argeș, bacteria a fost descoperită în brânză proaspătă de vaci, produsă la o fabrică din județ.

Activitatea fabricii a fost suspendată temporar.

Iar în Bacău, tulpina a fost găsită la un pui, crescut în gospodărie.

    În urmă cu câteva zile inspectori ai ANSVSA au prelevat mai multe probe din Argeș și Dolj, locurile unde cei mai mulți copii au fost diagnosticați cu sindrom hemolicit uremic.

Aceștia au trimis pentru analiză peste 330 de eșantioane: lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci, dar și produse din carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, cât și din gospodăria proprie.

Aproape 200 de eșantioane au fost analizate, iar bacteria E.coli a fost descoperită în Bacău la un pui găsit în frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria proprie.

În județul Argeș, bacteria a fost găsită într-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produs de fabrica “Lactate Brădet” din Curtea de Argeş în data de 22 februarie. Această cantitate nu a mai fosy regăsită la producător și nici în magazine. Activitatea unității a fost suspendată temporar, iar personalul fabricii va fi suspus unor analize.

 

 

Comunicatul ANSVSA

Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ca urmare, ANSVSA, conform procedurilor, a prelevat probe din alimentele indicate de Ministerul Sănătăţii, prin informările transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În data de 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV).

Ancheta ANSVSA, desfăşurată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii a fost extinsă, din data de 26.02.2016, şi în judeţul Bacău, ca urmare a noilor informaţii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare.

Dintre cele 194 de eşantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli, serogrupul O 26, la:

– probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparţinător) implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (judeţul Băcău).

– probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

Măsurile dispuse au fost următoarele:

•Sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei.

 

•Efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii.

 

•Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

 

•Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.

 

Toate aceste date sunt puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii pentru a fi utilizate în ancheta epidemiologică pe care o desfăşoară.