Confidenţialitate

ANPC a găsit în piețele volante din Capitală produse din carne și prăjituri care erau vândute ca tradiționale, deși erau produse ambalate și revândute ca realizate în casă | AUDIO

În piețele volante din Capitală nu toți comercianții sunt și producători. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au găsit produse din carne şi prăjituri pretins tradiţionale, dar care de fapt erau făcute industrial şi revândute.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fiecare sfârșit de săptămână, în Capitală funcționează mai multe târguri volante – o şansă pentru micii producătorii să scape de intermediari si să îşi vândă direct legumele, fructele, brânzeturile sau mezelurile. Iar bucureștenii au parte de produse autentice.

„Cum ziua de duminică este prea liniștită din punctul meu de vedere, trebuie – până la urmă – să identificăm și zone ce sunt deschise în general doar în weekend”, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC, care a decis să verifice piaţa volantă din faţa Academiei Militare.

Prima oprire – la vitrina cu prăjituri pretinse a fi fabricate în casă: „Nu știu câtă grăsime de palmier foloseau bunicii dumneavoastră, dar ai mei cred că nici nu știau de existența ei. Așa că acestea nu sunt altceva decât prăjituri identice cu cele industrializate, aflate în comerț. Dacă ar fi fost pe bază de unt, de smântână, de ingrediente naturale cu siguranță am fi făcut diferența. Acestea de unde le cumpărați? Le faceți dumneavoastră? Nu…”.

Mai mult, termenul de valabilitate nu era înscris pe caserolă.

Șeful ANPC a filmat controlul în piața din fața Academiei Militare. În înregistrare, Horia Constantinescu susține că a găsit doar un singur vânzător de produse tradiționale din carne. Restul comercianților le cumpără ambalate și le vând ca tradiționale.

Comerciant:Domnule președinte, este produs tradițional. Este BIO”.

Horia Constantinescu: „Dacă nu coborâți vocea…”.

Comerciant: „Nu mi-e frică, băi, frate, de tine! Nu mi-e frică! Hai să ne omorâm!”.

Horia Constantinescu: „Este produs industrializat”.

Până și slănina așa-zis românească e de fapt… ungurească: „Am luat una mai devreme din Ungaria. Producător tradițional”– a spus Horia Constantinescu.

La ferma „La Maria” doar etichetele sunt originale, spune șeful comisarilor de la Protecția Consumatorului.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește și: Uleiul de măsline a ajuns produs de lux în Spania. Magazinele pun sisteme de securitate pe sticlele cu ulei | AUDIO