Confidenţialitate

ANPC: Peste 80% dintre operatorii economici verificați pe litoral au încălcat legea

Începând cu 1 iulie, ANPC a desfășurat „Comandamentul litoral 2020”, iar în primele 10 zile de controale, inspectorii au verificat 322 de operatori economici, din Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costinești și Mamaia, constatându-se abateri la 268 dintre aceștia (83%).

În intervalul precizat, au fost aplicate 386 sancţiuni din care 233 avertismente şi 153 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.063.000 de lei.

De asemenea, au fost dispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.

Între abaterile descoperite de inspectori se numără:

  • Deficiențe privind etichetarea produselor la textile, jucării și produse alimentare, în sensul că etichetele nu aveau înscrise datele obligatorii menționate de lege (compoziția textilelor, în cazul jucăriilor – avertismente și recomandări speciale destinate vârstei copiilor sau elementelor de periculozitate, marcaj CE neconform, prezența la vânzare a jucăriilor notificate prin sistemul de alertă RAPEX sau fără a avea licență pentru a putea fi comercializate, lipsa precizării termenului de valabilitate al produselor comerciale sau prezența acestuia pe etichetă ilizibil ori în locuri greu vizibile etc.);
  • Deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare și menționarea prețurilor per unitatea de măsură;
  • Deficiente privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului.

Potrivit sursei citate, o altă problemă identificată a fost comercializarea de produse în locații fără a deține autorizarea necesară.