ANP: Câți deținuți au votat în prima zi de referendum?

9.374 de persoane private de libertate şi-au exercitat dreptul la vot, sâmbătă, în unităţile penitenciare, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, a precizat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Cristina Enache.
Până în prezent nu s-au înregistrat incidente.
Sunt 21.375 de persoane private de libertate in penitenciare. Dintre acestea, 18.608 au drept de vot la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei.
Potrivit Hotărârii BEC din 26 septembrie, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, votează prin intermediul urnei speciale. Hotărârea BEC mai stipulează că cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris de către aceste persoane şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere.

Sâmbătă seară la închiderea urnelor, la ora 21, prezența la urne era foarte scăzută: 5,72 %, cei mai mulţi s-au prezentat locuitorii de la orase. Cea mai redusă prezență a fost în județul Harghita (2,22 %) şi la polul opus cei mai activi votanti au fost în  Județul Bihor (8,67 %).

În București au votat 6,5 % din numărul celor înscriși pe listele electorale, cei mai multi in sectorul 1 şi cei mai putini in sectorul 3.  În diaspora s-au prezentat la urne  45.797, dintre care un procent ridicat în Marea britanie. S-a stat la coada la o secție de votare în Londra, unde au votat peste 2300 de români, sâmbătă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS