Confidenţialitate

ANOFM: Aproape 24.000 de locuri de muncă, vacante la nivel naţional

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunță că 23.667 de locuri de muncă sunt disponibile, miercuri, potrivit informaţiilor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru poziţia de muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.493 de locuri de muncă), urmate de ofertele pentru manipulant mărfuri (1.150 de locuri de muncă), lucrător comercial (1.160 poziţii), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (761 poziţii), muncitor necalificat în industria confecţiilor (752), agent de vânzări (659), ambalator manual (623), agent de securitate (609), confecţioner-asamblor articole din textile (476), operator la maşini-unelte semiautomate şi automate (470) şi casier (425).

Din cele 23.667 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.471 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate, consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală, programator, specialist în domeniul calităţii, analist cumpărări/consultant furnizori etc.), iar 5.859 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii liceale sau postliceale (agent de vânzări, lucrător comercial, funcţionar informaţii clienţi, vânzător, asistent maternal etc.).

Alte 5.723 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii profesionale (operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice, şofer autocamion/maşină de mare tonaj, lăcătuş mecanic, lucrător comercial, sudor etc.), în timp ce restul de 10.614 locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor, manipulant mărfuri, ambalator manual, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet, muncitor necalificat în industria confecţiilor, operator la maşini-unelte semiautomate şi automate etc.).

Baza de date a ANOFM pentru locurile de muncă vacante este în dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării, se precizează în comunicatul ANOFM.

Oferta locurilor de muncă vacante la nivel naţional poate fi accesată pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

În ceea ce priveşte locurile de muncă vacante anunţate pentru Spaţiul Economic European, angajatorii oferă, miercuri, 213 poziţii, prin intermediul reţelei EURES România.

Cele mai multe sunt în Norvegia – 79 locuri de muncă, pentru poziţiile: brutar; brutar de noapte; chef; frizer traditional/ manager frizerie; tinichigiu carosier auto; mecanic auto (pentru camioane şi autobuze); mecanic auto (autoturisme); montator podele; electrician; recepţioner; lucrător hotelier.

În Spania sunt disponibile 60 de locuri de muncă, pentru şoferi de transport internaţional, şi 40 de locuri de muncă sunt anunţate în Germania, pentru poziţiile: muncitor în construcţii; maistru în construcţii; lucrător în construcţii; lucrător în producţia şi prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă; operator maşini şi sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor şi a materialelor plastice); specialist în restaurarea textilelor/examinarea şi conservarea textilelor; şef atelier restaurare textile; brutar; muncitor în construcţii de acoperişuri; măcelar.

În Estonia sunt vacante 21 de locuri de muncă, pentru operatori la fabricarea nadei de pescuit şi mecanici auto.

În Danemarca sunt anunţate 7 locuri de muncă pentru: manager de producţie, manager de instalare/montaj, muncitor în producţie, instalare, tehnician de întreţinere/service. Trei locuri de muncă sunt disponibile în Polonia, pentru măcelari abator vită.

Angajatorii din Franţa au vacante două locuri de muncă de farmacist, iar în Olanda este disponibil un loc de muncă pentru un tâmplar.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă.