Confidenţialitate

ANM: Ne așteaptă un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică | AUDIO

Va fi un weekend ploios în aproape toată țara. În minivacanța de Rusalii vom avea parte de precipitații în majoritatea regiunilor țării, iar în unele zone se vor forma norii de furtună anunță ANM.

Invitat în Deșteptarea, meteorologul Silviu Grigore a explicat că pe lângă ploi torențiale, pe alocuri, vor fi și vijelii, inclusiv în București.

Abia luni, vremea se îmbunătățește.

„Până duminică inclusiv, într-adevăr vor fi perioade cu instabilitate atmosferică foarte accentuată. Astăzi, mai ales în zonele extracarpatice din sud și est și în zonele montane după-amiază și spre seară, această instabilitate atmosferică înseamnă dezvoltarea norilor convectivi, acei nori de furtună, care vor determina averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină și vijelii, chiar și cantități de apă mai importante.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil din 10 iunie, ora 14.00, până pe 12 iunie, ora 22.00.

În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică. În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40-60 l/mp, anunță ANM.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu