ANM: Cod galben de ninsori și viscol de duminică noapte în 12 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică o atenționare cod galben de ninsori și viscol valabilă luni, de la ora 02.00 până la ora 14.00. Vizate sunt zonele Munților Apuseni, nordul Carpaților Orientali și zona înaltă din vestul Carpaților Meridional. Judeţele aflate sub Cod galben sunt Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin.

În a doua parte a nopții de duminică spre luni (13/14 ianuarie) și în cursul zilei de luni (14 ianuarie) în zona Munților Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și local în zona înaltă din vestul Carpaților Meridionali, va ninge și local se vor cumula cantități de peste 20-25 l/mp, iar stratul de zăpadă va fi consistent.

Vântul va bate puternic în zonele de creastă, rafalele depășind 90-100 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.

Ninsori, în general moderate cantitativ, vor fi și în Maramureș și local în nordul Transilvaniei.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o informare meteo de ninsori și viscol, valabilă de duminică, de la ora 15.00 și până marți, la ora 08.00. Vor fi precipitații în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar în zonele de munte va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, în Maramureș și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în regiunile vestice se vor semnala precipitații mixte. Izolat se va produce polei.

Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăși temporar 70-80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada. Intensificări vor fi și în restul țării, în noaptea de duminică spre luni (13/14 ianuarie) în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni (14 ianuarie), local și în cele sudice, centrale, estice și sud-estice, în general cu viteze de 45-55 km/h.

Marți (15 ianuarie) și miercuri (16 ianuarie) vântul va continua să sufle tare în toate zonele de munte, spulberând zăpada și viscolind ninsoarea, dar intensificări ale vântului vor fi local și temporar și în celelalte zone.

De marți revine și gerul, mai spune ANM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS